siDEBAB membesar

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, June 29, 2011

Apam Polka CotCot

Salam Hari Rabu ;)
Alhamdulillah masih berkesempatan menaip @ mengupdate blog ini.. hehe
okeh, mood skrg nih asyik nak memasak jek..
xtahu la nape..(maybe baby dlm perut nih nak jdik chef kot)
berbalik pd tajuk entri
skrg kan tgh HOT apam polka dot dot nih kan..
saja saya namakan apam polka COTCOT.. sempena nama tuan punye blog ;)
merata2 dlm tenet nih byk resepi polka dot nih..
search je dlm google@yahoo bykk OOO resepinyer kan..kan..
dan saya sendiri pun amik resepi ini dlm tenet..
tapi yang mne satu, saya sendiri xpasti...
ape2 pun kredit to sape-sape jek la ye yang penah post resepi ini..
jom2.. sape-sape nak wat, leh ikut resepi ini yee
( dalam sukatan cawan )

Bahan-bahan:

3 biji telur - diambil dari peti sejuk

1 cawan gula halus

2 1/2 cawan tepung gandum@blue key

1 sudu kecil ovalette

3 sudu kecil baking powder

150 gm susu segar@ susu cair

Jem blueberry atau lain-lain (ikut suka)
-saya gune coklat rise-

Pewarna


Cara membuat:


1) pukul putih telur sehingga kembang.. ( pukul tangan aje ler.. sbb xde mixer lorr )

2) then, masukkan kuning telur,esen vanilla,gula dan ovallete. pukul sampai kembang gak

3) pas dah kembang, masukkan tepung gandum@bluekey berselang seli dengan susu segar or susu cair..
4) da, siap adunan, leh la buh pewarna ikut suka hati anda sume ;)
-saya pilih biru+hijau-
5) pas tuh, Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun di dalam acuan.
6) then, masukkan filling kesukaan anda.
7) Picitkan lagi adunan sehingga 3/4 penuh.
8) dan dot dot kan dengan warna kegemaran anda

9) da siap sume, leh la ke proses mengukus.
Kukus di dalam pengukus yang telah dipanaskan dengan api sederhana selama 10-15 mint.

10) tadaa.. nanti apam nih jadik mcm nih..

so, try la cube yee sume ;)
selamat mencuba..

Wednesday, June 15, 2011

D'dapur bersama chef SS

Salam sume..
Ehem-ehem..
post kali nih nak cite-cite sikit pasal main masak-masak..
dah lame kan xpost pasal masak-masak nih..
Al-maklumla, xde mood nk berblog, xde mood nak bergambar bagai .. sume la xde mood..
tapi, kali nih, tibe-tibe terasa ade byk sgt mood nk post pasal masak-masak nih..
hehe
okeh, malam smlm masak-masak simple jek..
sbb makan pun skrg berdua..
nnt da ber-3,ber-6, ber-ber-ber..
ha.. bru la simple tuh jdik x simple. da jdik meriah kan..
menu tuk mkn malam kami smlm ialah


*
*
*
*
*
*



sayur daging cincang



Ketam masak lemak cili api
(kegemaran suami taw)

nih la menu kami malam smlm....

sapa-sapa nk menu, leh jek cari dlm google eh.. hehe
okeh, puan-puan sume, selamat mencube resepi nihh

Monday, June 13, 2011

Seindah Nama Semurni Peribadi

Selamat Pagi Isnin sumee
Selamat kembali Ke sekolah buat cikgu-cikgu, murid-murid sume yee
lame kan kome-kome cuti..
hehe
ALhamdulillah, bln nih da genap 5 Bulan usia kandungan saya ;)
hepinyer..
sbb da leh rasa baby gerak-gerak..
sonok-sonok!!.. xtau nk gambarkan sonok tuh mcmane kan..
da masuk 5 bulan nih, mule la sibuk-sibuk nak pilih nama kat baby kan..kan..
( walaupun lum tau jantinanyer )
so, pada silent reader, pembaca-pembaca blog nih, ade x website2 yang best2 tuk nama-nam baby?..
hurm....
kalu leh, nak bagi nama yang sesimple n mendalam maksdnyer..
tolong ye kawan-kawan.. ;)

Thursday, June 9, 2011

Kursus Y-Blog

Hari ini saya Menagajr Budak-budak Membangunkan Blog..
sgt mencabar mengajarnyer walaupun senang.. haha




Friday, June 3, 2011

Bantal AF9

Salam Jumaat sume..
nih saya nk ty..
sape-sape kat sini tgk AF 9??
tgk diari AF9??
hehe.. sy layan gak..
layan bukan pe, best jek tgk pelajar2 tuh duk baring2, duduk2 kat sofa lembut tuh..
saya pun xtau la ape ke name sofa tuh
meh2 tgk gamabr yg saya dah bulat kan ngn kaler merah tuh..
sape-sape kat sini tau, bgtau la..
nak sgt2 sofa tuh..
sambil2 tgk tv leh duduk2 @ baring2 ngn sofa tuh kan.. kan..
jenuh gak la p FELLA DESIGN tanye dieorg sendiri..
dieorg pun xtau!.. haha
so, sape-sape tau email pe pliz...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

There was an error in this gadget