siDEBAB membesar

Lilypie Second Birthday tickers

Saturday, July 30, 2011

Kek Puding Karamel Pelangi CtCotCot

Assalamualaikum sume..
selamat hari sabtu ;)
lame kan..kan.. mak buyong nih xmengupdate blog..
Al-maklum la.. penat tau.. hehe
okeh2,kali nih nak update pasal buat kek..
u ollss tau x, saya buat kek puding karamel tuh ari nih tau..
HARI INI!!!.. (sebab baby teringin sgt nak makan..nak beli xtau kat mane kan..kan..)
dan dengan secepatnyer, saya terus masuk dlm blog.
sbb ramai gak kwn2 fb nak tau resepinyerr
jom2 tgk resepinyer n cara membuatnyerr


Bahan-bahannyerr

Bahan A
2 sudu gula utk dibuat gula hanggus

Bahan B
1 cawan susu cair
70 grm gula castor
1 sudu esen vanila
3 bji kuning telur

Bahan c
3 bj kuning telur
70 gram gula castor
135 ml air
45ml minyak msk
140 gram tepung gandum
1 sudu baking powder

Bahan D
6 bj putih telur
70gram gula castor
1 sudu cream tartar

Cara-cara membuatnyerr

**Bahan A-dibuat gula hanggus biar sejuk
**Bahan B -buat karamel campur suma bahan gaul utk pecahkan kuning telur.jgn pukul nanti karamel x cantik
**Bahan c campur suma bahan pukul sampai kembang n putih -ketepikan
**Bahan D(marigue) masuk suma bahan pukul sampai kembang sehingga bertanduk dan tak tumpah bila diterbalikkan
**Campur bahan D dan C kaup balikkan sahaja.
**Bahagikan kepada beberapa dan colourkan ikot suka.
**Tuang karamel dlm loyang then lapiskan adunan kek tadi keatas karamel.
**Jgn risau adunan x akan bercampur ngan karamel kerana adunan ini ringgan sangat.
**Bakar secara double boiling. ( buh aduan kek dlm bekas yang berisi air panas@suam)
160c selama 40 minit
**da siap bakar, tggu dlm 10 minit tuk sejukkan @ tuangkan dlm bekas
**terbalikkan dlm pinggan, pas tuh simpan dlm peti ais..
(kek nih sedap kalu sejuk2.. lagik sejuk lagik sedap )



haaa, dah tau resepi, ape lgik, copy paste aje ye
pas tuh trus p cpt beli brg2 nak wat kek nih..
kompem sedap punyerr
kat bawah nih cth2 kek puding karamel yang saya buat
tadi nih..
masih fresh lgik.. ( walaupun da nk hbis )



selamat mencube yee..
( leh simpan tuk bukak pose isnin nih .. hehe )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

There was an error in this gadget