siDEBAB membesar

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, October 19, 2011

38 minggu

ce teka,boy&girl?


now, saya dah 38minggu 3 hari ;)
tinggal 11 hari duedate saya.
macam-macam perasaan ade..
takut
gelisah
hepi
seronok
mcm2 la



dan dalam 38minggu nih, saya masih aktif di dapur ;)
nih hasil masakan saya

*
*
*
*
*
*
*
*
V

ikan kembung bako & air asam cotcot
hati/pedal masak kicap

ape2 pun, kalian sume doakan saya yee ;)

Monday, October 10, 2011

hati berdebar-debar...

salam, im here.. masih di sini ;)

owhh,tinggal 20hari aje lagik my due date pregnancy..
macam-macam rase..
hepi, sedih, takut,.. haish.. macam2 la..
now, xde lagik tanda-tanda baby nak kuo..
agaknyaer best sgt kot duk dlm perut mummy nih..
hehe..
Al maklumla... perut mummy beso kan.. leh main2 dlm nih kan..
tuh baby selesa sgt kan..kan..
checklist baby & mummy pun hampir da komplet..
so, xde ape2 lgik mau pikir.
now mau pikir nak melahirkan baby nih ;)
hope sume berjln dgn lancar dan di permudahkan..
Amin

Wednesday, September 21, 2011

nak kek aiskrim BR!!!

agagagaga...
tibe2 macam tingin sgtt nak mkn kek aiskrim BR nih.. hukhukhuk
ade sape2 nak blanje shaye x?
pliz..pliz.. :(


Monday, September 19, 2011

34 week

Assalam, fuh fuh fuh.. buang sume habuk2 kat blog nih..
al maklum la. lame beno x update.. last update awal bln lepas kot..
hurm.. mood nk update mcm mls aje..
tp mood nk terjah blog org rajin jek..
slalu gak bace2 blog kome-kome sume.. hikhikhik
bace cite-cite yang suem sibuk2 nk prepair barang2 baby, yang sibuk2 duk tgh pantang..
hehe.. best kan..kan..
Alhamdulillah, now saya da masuk 34week..
weeeeeeeeee xcited ade, riso ade, sume ade la..
kome-kome sume doakan saya n my baby sihat-sihat belaka yee..
sebelum nak khatam post kali nih, meh saya gambo saya yang terbaru..
weeee ;) tata


34 w

Tuesday, August 9, 2011

Juadah di Bulan Ramadhan



Assalam buat sume pengunjung blog ini..
Alhamdulillah da masuk 9 Ramadhan kan kite berpuasa..
dan alhamdulillah juga saya da 8 hari saya berpuasa penuh ( tq buat baby.. syg anak mummy nih )
tajuk entri kali nih, nak cerita juadah-juadah yang saya masak sendiri time bulan puase nih..
Al-maklumla.., tekak xde selera tgk makanan2 kat bazar ramadhan.. nak x nak, kene ler masak memasak nih..
nasib la mood memasak membuak2..
jom layan gamabr2 yang sempat saya snap menggunakan hp saya nih...



ikan cencaru goreng sumbat

cucur kurma

tauhu sumbat

iakn masak singgang

tauhu goreng cili


haaa.. tuh die juadah-juadahnyer..
sape-sape nak resepinyer, tinggalkan la email kat ruang komen..
InsyaAllah saya balas yee..
jadi,selamat berpuasa & menjamu selera mata ;)

Thursday, August 4, 2011

Petua-Petua

Assalam.. Alhamdulillah kita semua da masuk ke ramadhan yang ke -4.
dan Alhamdulillah jugak, mom-to-be mcm saya nih berpuasa penuh selama 3 hari yang lalu..
walaupun ade penat2 sikit, mcm nak bukak puase pun ade, tp saya tetap kuatkan semangat demi baby dlm perut nih.. kan baby kan..
okeh, entri kali nih nak kongsi sikit petua-petua yang berkaitan dengan kaum ibu..
jom layan.. mane tahu leh dpt info kan..
selamat membaca ;)


AIR MEMBANYAKKAN SUSU IBU


Minum air sebanyak mungkin untuk memastikan susu anda sentiasa ada dan banyak.



PENAWAR SELEPAS BERSALIN

Ambil segenggam daun lengkuas dan 2 inci halia, kemudian diketuk-ketuk sampai pecah. Rebus kedua-dua bahan untuk dijadikan air mandian, campur dengan air sejuk untuk menjadikannya panas suam-suam kuku. Gunakanlah air itu untuk mandi pada waktu pagi bagi ibu-ibu dalam pantang.



MUDAH BERSALIN


Amalkan makan buah kurma setiap hari sepanjang hamil dan selepas melahirkan. Selain membantu memudahkan proses melahirkan dan mengecutkan rahim, buah kurma dapat menambah tenaga.



BANYAKKAN SUSU

Bagi ibu-ibu yang baru bersalin dan kekurangan susu. Untuk mengatasi masalah ini, rebus segenggam daun cekur manis atau daun asin-asin. Apabila masak, minum segelas air tersebut. Dengan hanya sekali minum sahaja, susu anda akan bertambah.



GARAM SEMBUH LUKA BERSALIN


Ambil 2 genggam garam besar dan masukkan dalam besen berisi air suam. Biarkan selama ½ jam rendam vagina dalam air tu. Dalam masa seminggu, luka anda akan pulih.



BENDIR LANCARKAN KELAHIRAN


Berita baik kepada penggemar bendir. Sewaktu menunggu tarikh jangka bersalin, makanlah bendir lebih kurang 10 biji sehari. Selain mempercepatkan proses bersalin, rasa sakit pun akan berkurangan.



info dari sini

Saturday, July 30, 2011

Kek Puding Karamel Pelangi CtCotCot

Assalamualaikum sume..
selamat hari sabtu ;)
lame kan..kan.. mak buyong nih xmengupdate blog..
Al-maklum la.. penat tau.. hehe
okeh2,kali nih nak update pasal buat kek..
u ollss tau x, saya buat kek puding karamel tuh ari nih tau..
HARI INI!!!.. (sebab baby teringin sgt nak makan..nak beli xtau kat mane kan..kan..)
dan dengan secepatnyer, saya terus masuk dlm blog.
sbb ramai gak kwn2 fb nak tau resepinyerr
jom2 tgk resepinyer n cara membuatnyerr


Bahan-bahannyerr

Bahan A
2 sudu gula utk dibuat gula hanggus

Bahan B
1 cawan susu cair
70 grm gula castor
1 sudu esen vanila
3 bji kuning telur

Bahan c
3 bj kuning telur
70 gram gula castor
135 ml air
45ml minyak msk
140 gram tepung gandum
1 sudu baking powder

Bahan D
6 bj putih telur
70gram gula castor
1 sudu cream tartar

Cara-cara membuatnyerr

**Bahan A-dibuat gula hanggus biar sejuk
**Bahan B -buat karamel campur suma bahan gaul utk pecahkan kuning telur.jgn pukul nanti karamel x cantik
**Bahan c campur suma bahan pukul sampai kembang n putih -ketepikan
**Bahan D(marigue) masuk suma bahan pukul sampai kembang sehingga bertanduk dan tak tumpah bila diterbalikkan
**Campur bahan D dan C kaup balikkan sahaja.
**Bahagikan kepada beberapa dan colourkan ikot suka.
**Tuang karamel dlm loyang then lapiskan adunan kek tadi keatas karamel.
**Jgn risau adunan x akan bercampur ngan karamel kerana adunan ini ringgan sangat.
**Bakar secara double boiling. ( buh aduan kek dlm bekas yang berisi air panas@suam)
160c selama 40 minit
**da siap bakar, tggu dlm 10 minit tuk sejukkan @ tuangkan dlm bekas
**terbalikkan dlm pinggan, pas tuh simpan dlm peti ais..
(kek nih sedap kalu sejuk2.. lagik sejuk lagik sedap )



haaa, dah tau resepi, ape lgik, copy paste aje ye
pas tuh trus p cpt beli brg2 nak wat kek nih..
kompem sedap punyerr
kat bawah nih cth2 kek puding karamel yang saya buat
tadi nih..
masih fresh lgik.. ( walaupun da nk hbis )



selamat mencube yee..
( leh simpan tuk bukak pose isnin nih .. hehe )

Wednesday, June 29, 2011

Apam Polka CotCot

Salam Hari Rabu ;)
Alhamdulillah masih berkesempatan menaip @ mengupdate blog ini.. hehe
okeh, mood skrg nih asyik nak memasak jek..
xtahu la nape..(maybe baby dlm perut nih nak jdik chef kot)
berbalik pd tajuk entri
skrg kan tgh HOT apam polka dot dot nih kan..
saja saya namakan apam polka COTCOT.. sempena nama tuan punye blog ;)
merata2 dlm tenet nih byk resepi polka dot nih..
search je dlm google@yahoo bykk OOO resepinyer kan..kan..
dan saya sendiri pun amik resepi ini dlm tenet..
tapi yang mne satu, saya sendiri xpasti...
ape2 pun kredit to sape-sape jek la ye yang penah post resepi ini..
jom2.. sape-sape nak wat, leh ikut resepi ini yee
( dalam sukatan cawan )

Bahan-bahan:

3 biji telur - diambil dari peti sejuk

1 cawan gula halus

2 1/2 cawan tepung gandum@blue key

1 sudu kecil ovalette

3 sudu kecil baking powder

150 gm susu segar@ susu cair

Jem blueberry atau lain-lain (ikut suka)
-saya gune coklat rise-

Pewarna


Cara membuat:


1) pukul putih telur sehingga kembang.. ( pukul tangan aje ler.. sbb xde mixer lorr )

2) then, masukkan kuning telur,esen vanilla,gula dan ovallete. pukul sampai kembang gak

3) pas dah kembang, masukkan tepung gandum@bluekey berselang seli dengan susu segar or susu cair..
4) da, siap adunan, leh la buh pewarna ikut suka hati anda sume ;)
-saya pilih biru+hijau-
5) pas tuh, Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun di dalam acuan.
6) then, masukkan filling kesukaan anda.
7) Picitkan lagi adunan sehingga 3/4 penuh.
8) dan dot dot kan dengan warna kegemaran anda

9) da siap sume, leh la ke proses mengukus.
Kukus di dalam pengukus yang telah dipanaskan dengan api sederhana selama 10-15 mint.

10) tadaa.. nanti apam nih jadik mcm nih..

so, try la cube yee sume ;)
selamat mencuba..

Wednesday, June 15, 2011

D'dapur bersama chef SS

Salam sume..
Ehem-ehem..
post kali nih nak cite-cite sikit pasal main masak-masak..
dah lame kan xpost pasal masak-masak nih..
Al-maklumla, xde mood nk berblog, xde mood nak bergambar bagai .. sume la xde mood..
tapi, kali nih, tibe-tibe terasa ade byk sgt mood nk post pasal masak-masak nih..
hehe
okeh, malam smlm masak-masak simple jek..
sbb makan pun skrg berdua..
nnt da ber-3,ber-6, ber-ber-ber..
ha.. bru la simple tuh jdik x simple. da jdik meriah kan..
menu tuk mkn malam kami smlm ialah


*
*
*
*
*
*



sayur daging cincang



Ketam masak lemak cili api
(kegemaran suami taw)

nih la menu kami malam smlm....

sapa-sapa nk menu, leh jek cari dlm google eh.. hehe
okeh, puan-puan sume, selamat mencube resepi nihh

Monday, June 13, 2011

Seindah Nama Semurni Peribadi

Selamat Pagi Isnin sumee
Selamat kembali Ke sekolah buat cikgu-cikgu, murid-murid sume yee
lame kan kome-kome cuti..
hehe
ALhamdulillah, bln nih da genap 5 Bulan usia kandungan saya ;)
hepinyer..
sbb da leh rasa baby gerak-gerak..
sonok-sonok!!.. xtau nk gambarkan sonok tuh mcmane kan..
da masuk 5 bulan nih, mule la sibuk-sibuk nak pilih nama kat baby kan..kan..
( walaupun lum tau jantinanyer )
so, pada silent reader, pembaca-pembaca blog nih, ade x website2 yang best2 tuk nama-nam baby?..
hurm....
kalu leh, nak bagi nama yang sesimple n mendalam maksdnyer..
tolong ye kawan-kawan.. ;)

Thursday, June 9, 2011

Kursus Y-Blog

Hari ini saya Menagajr Budak-budak Membangunkan Blog..
sgt mencabar mengajarnyer walaupun senang.. haha




Friday, June 3, 2011

Bantal AF9

Salam Jumaat sume..
nih saya nk ty..
sape-sape kat sini tgk AF 9??
tgk diari AF9??
hehe.. sy layan gak..
layan bukan pe, best jek tgk pelajar2 tuh duk baring2, duduk2 kat sofa lembut tuh..
saya pun xtau la ape ke name sofa tuh
meh2 tgk gamabr yg saya dah bulat kan ngn kaler merah tuh..
sape-sape kat sini tau, bgtau la..
nak sgt2 sofa tuh..
sambil2 tgk tv leh duduk2 @ baring2 ngn sofa tuh kan.. kan..
jenuh gak la p FELLA DESIGN tanye dieorg sendiri..
dieorg pun xtau!.. haha
so, sape-sape tau email pe pliz...

Tuesday, May 31, 2011

hye!

Assalammualaikum sume ;)
wah-wah..
lame jugak yee x update2 ini blog..
hbis berhabuk bagai....
bukan ape, bile MALAS menjelma, sume bende xjadik kan..
Alhamdulillah, selama saya xupdate blog nih, macam2 berlaki..
saya sibuk pindah rumah la..
sibuk buat buku pink laa
sibuk muntah pening loya sana sini
macam2 laa
Walaupun saya xupdate blog, tp saya rajin jalan2 kat blog awak-awak sume tau!
hurm.. nk update pe lgik eh?
nnt2 saya update lain ye.. sbb xde idea la plok.. maklum la.. da petang, idea nih ssh sikit nk keluar..
tambah2 da baham 2 bungkus nasi lemak pagi td ;)..
ape-ape pun, tq sapa-sapa yang sudi jenguk blog ini..
daa, bye2.. nnt kite update lain yee ;)

Thursday, March 3, 2011

pindah lagik ;)

selamat pagi sume ;)
maaf sbb da lame x updtae-update blog..
hehe, xtahu nk update ape..
sbb kekurangan idea sudaa.. ;)
ingat nk cerita sikit pasal bunga telur bear pd majlis saya, tapi smpai ke hari ini masih belum sempat nk selongkar di mana gambar-gambar bunga telur bear saya itu!..
aduh..
tgkla nnt, saya akan usahakan mencari gambar itu ye..

haa, mau cite kegembiraan saya yang xternilai ini ;)
saya dpt pindah balik perak ;) yah000000..
dekat sikit ngn family.. hehe ;)
impian nak bertukar nih dah lama idam2kan..
dari tahun 2009 sblm sy kahwin lgik..
now, baru la dpt merasa balik ke negeri sendiri..
Alhamdulillah sgt2...

so, klu saya kurang mengupdate blog nih, paham2 aje la ye..
sibuk sikit nk angkat2 brg nih.. ;)
ape-ape pun, u olls jgn risau, sbb saya tetap blog walking blog korang sume tau.. cume x tinggal jejak aje.. hehe
okehla.. mau sambung kerja blk.. bye2 ;)

Saturday, February 26, 2011

Groom Side-04122010

salam sume,
hari nih genap 3 bln sy melayari bahtera perkahwinan..
baru terhegeh-hegeh mau update pasal majlis bertandang
bukannya ape, ikutkan hati mau saja tunggu gamabr dr OP..
tp,alangkah bznya suami sy.. hukhuk. jdik, xsempat nak ambil lagik gambar dr OP..
mcmne tuh?
nasib la OP tuh kwn die..
klu x, lame da kne baling ngn story board album. haha ;)
so, gambar nih kebykan dari adik kpd suami dan kwn adik suami.. mcmne tuh? lantak la ye.. asalkan sy da kredit nama mereka-mereka.. hehe

majlis bertandang telah berlangsung seminggu selepas majlis sy..
majlisnya sgt simple, tp meriah wehh..
seawal kul 8 pagi tau sy g make up kat butik kak gee
penat mmg penat, tp seronok..
majlis ini berlangsung di Trolak Timur, Perak...
jauh tuh jauh gak pd sape-sape yg baru pertama kali pergi, tp bile da selalu pergi, xde la jauh mane pun..
jom layannnn

Baju : design by Syahrir Nurdin,Shah Alam
tgk entri ini yee
baju nih di sponser atas kemenangan sy..
kredit tuk abg syahrir, sbb baju nih lawa sgt walaupun simple kan ;)

make-up : Rozie Bridal Ipoh



xtau la senyum kat sape nih.. huhu


outdoor kat sebelah rumah suami jekk






cantik kan air terjun kat trolak timur nih..
fuh, mmg mencabar btoi outdoor kali nih
siap bermandi-manda lgik tau
(sbb baju free)
haha..klu bju sewa, xdpt la nk nolongnyer ;)

dan akhir skali, laki bini duk berendam.. hahaha

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


tadaa.. sejuk ooooo

Thursday, February 17, 2011

Pencuci Muka

Selamat ptg sume..
okeh..rmai ( xramai sgt laa ) tertanye-tanye saya memakai pencuci muka ape sbb muke nmpk cantikk jek.. pas tuh xde pun jerawat mawat nih...
adoi, tp kalau anda-anda semua tengok menggunakan kanta pembesar.. mesti terkejut berok punya.. sbb saya pun byk jerawat mawat nih....
okeh-okeh, lupe kan saja pasal jerawat saya..
meh nak stori sikit pasai pencuci muka yang saya pakai..
sebenarnya, dlu saya pkai pond's aje..
tetibe, bertukar arah plak ke Musatajab nih..
sbb ape? sebab model die BIENDA..
haha.. sbb nak cantik mcm BIENDA, saya pun try la sabun mustajab nih..
hasilnya. owhhhh..
sgt berkesan..
dan sampai sekarang tetap setia pada mustajab..




inilah set percubaan mustajab.. hanya rm39.00 j

see,muke saya!.. yang bertudung grey itulah saya!.. hehe

jadik, sapa-sapa yang nk try, try ajek la...
kompem sebijik mcm BIENDA.. hehe ;)

Tuesday, February 15, 2011

Kelahiran Muhammad Bin Abdullah

salam maulidur rasul buat semua buat umat Islam..
yipi-yipi!.. ari nih cuti seh..


okeh, saya mau kongsi sedikit ttg Kelahiran Nabi Muhammad
jom-jom bace


Apabila tiba saat Abdullah mahu dikahwinkan, Abdul Muttalib mengahwinkan Abdullah dengan Siti Aminah binti Wahab, yang juga daripada keturunan suku Abdul Manaf. Keturunan ayah dan ibu Muhammad adalah daripada Qusai bin Kilab. Kesemua mereka daripada keturunan Ismail. Daripada sudut keturunan pun, Muhammad bin Abdullah adalah orang paling mulia dan paling bangsawan.

Keluarga Siti Aminah tinggal di Yathrib atau Madinah. Abdul Muttalib membawa anaknya Abdullah ke Yathrib. Abdul Muttalib membawa anaknya Abdullah ke Yathrib dan dikahwinkan di sana dengan Siti Aminah. Selepas itu, mereka pulang ke Mekah. Semasa Siti Aminah mengandung, ayah Muhammad meninggal dunia sebelum beliau dilahirkan lagi.

Sebelum Aminah melahirkan Muhammad, dia bermimpi melihat dirinya melahirkan seorang anak lelaki yang lahir bersama satu cahaya yang memenuhi bumi. Siti Aminah juga melihat dirinya berdoa kepada Tuhan, "Aku berlindung kepada Tuhan yang Esa supaya diselamatkan anak ini daripada semua orang yang dengki." Kelahiran ini adalah pada hari isnin 12 Rabiulawal Tahun Gajah atau mengikut ahli sejarah 50 hari selepas peristiwa tentera gajah.

Banyak perkara yang pelik berlaku semasa kelahiran Muhammad. Hasan bin Thabit, penyair Muhammad menceritakan, salah satu daripada tanda itu, katanya, semasa Muhammad lahir, dia berada di Madinah dan umurnya pada masa itu tujuh tahun. Pada hari itu, aku berada dalam majlis orang-orang Yahudi Madinah. Seorang ulama Yahudi memanjat ke atas bumbung rumahnya sambil menjerit kepada semua orang, "Bintang Ahmad muncul di langit." Bintang ini muncul apabila Muhammad dilahirkan. Hasan menyaksikan sendiri peristiwa itu.

Siti Aminah ibu Muhammad bin Abdullah pernah memberitahu, semasa dia mengandungkan Muhammad dia tidak merasa penat ataupun sakit. Menurut sejarah lagi, Muhammad dilahirkan dalam keadaan sujud dan sudah berkhatan.

Apabila berita kelahiran ini sampai kepada Abdul Mutalib, beliau terlalu gembira. Apabila dia mendengar cerita-cerita tadi, dia bertambah gembira. Pada masa itu, Abdul Muttalib sudah menyebut anak ini akan mempunyai masa depan yang besar. Oleh kerana terlalu gembira, Abdul Muttalib terus membawa Muhammad ke dalam Kaabah sambil bersyukur kepada Tuhan.

Nama Muhammad diberikan oleh Abdul Muttalib. Pada suatu masa, Abdul Muttalib pernah mengembara ke negeri syam dengan tiga orang sahabatnya. Mereka bertemu dengan ulama Yahudi di Syam. Rahib ini bercerita kepada mereka, akan lahir seorang nabi di Mekah yang bernama Muhammad. Selepas itu, apabila pulang, keempat-empat mereka berazam menamakan anak mereka Muhammad. Dari sinilah Abdul Muttalib menamakan cucu lelaki daripada anak kesayangannya itu dengan nama Muhammad. Sebelum itu, orang-orang Arab tidak ada yang bernama Muhammad.

Antara perkara pelik yang berlaku semasa kelahiran Muhammad juga adalah bergegarnya Iwan Kisra iaitu istana Raja Farsi, kerajaan yang paling besar pada masa itu. Gegaran itu menyebabkan 14 anjung istana runtuh dan api yang sudah disembah oleh Majusi sejak beribu-ribu tahun yang tidak pernah terpadam sebelum ini terpadam. Gegaran itu juga menyebabkan tasik yang bernama Tasik Sawwah yang berdekatan dengan istana Farsi itu tertimbus.

Apabila kisra iaitu Raja Farsi melihat kejadian-kejadian pelik ini, dia menjadi sangat takut, lalu memanggil ahli-ahli nujum dan pendeta-pendetanya yang dapat berhubung dengan jin. Jin-jin sebelum kelahiran Muhammad boleh naik ke langit. Merekalah yang memberitahu berita-berita ini kepada pendeta-pendeta dan ahli-ahli nujum. Dari sinilah para pendeta dan ahli nujum membuat ramalan mereka.

Allah berkata dalam surah al-Jin ayat 9 yang bermaksud, "Kami para jin sebelum ini mempunyai tempat untuk mendengar berita di langit, barang siapa yang mencuri mendengar lagi sekarang akan dipanah." Ada antara pendeta ini yang menyebutkan para kisra, peristiwa ini berlaku kerana kelahiran seorang nabi.

Kisra bertanya maksud 14 anjung istana kisra yang runtuh. Mereka berkata, "Kerajaan Farsi akan diperintahkan oleh 14 orang kisra lagi selepas itu kerajaan Fasri akan jatuh." Kisra berkata, "14 orang kisra lagi memaparkan tempoh yang panjang, masih lama lagi, tidak perlu dirisaukan."

Selepas kematian kisra ini, anak-anaknya berebut kuasa. Dalam masa empat tahun sahaja, 10 orang memerintah Farsi. Semua ini petanda kejatuhan kerajaan yang paling besar pada masa itu iaitu kerajaan Farsi. Inilah antara berita gembira yang berlaku sempena kelahiran Muhammad.



ehsan dari sini

Monday, February 14, 2011

Valentine-Kisah&Sejarah

Tarikh 14 Februari sering menjadi bualan dan dinanti-nantikan oleh pasangan remaja yang bercinta. Tanggal tersebut seoalahnya menjadi hari terbaik bagi mengungkapkan rasa kasih sayang antara pasangan kekasih. Amalan ini bagaikan sudah meresap dalam masyarakat kita hari ini. Media tempatan juga menjadikan hari Valentine sebagai satu perayaan yang perlu disambut dan diraikan pada setiap tahun. Pelbagai rancangan dan program diadakan bagi meyemarakkan hari Valentine ini.
Valentine dalam sejarahnya jelas berkait dengan budaya Kristian yang menyatakan Hari Valentine bermula dengan kisah kematian seorang Paderi yang digelar St. Valentine. St Valentine dibunuh oleh seorang Raja Romawi yang diberi nama Raja Claudius pada 269 hingga 270 Masihi.

Kisah pembunuhan itu menyebabkan St. Valentine diabadikan sebagai tokoh yang hebat dalam mempertahankan cinta dan dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dalam menghadap cubaan hidupnya. 14 Februari lantas diangkat oleh masyarakat Kristian sebagai upacara keagamaan dalam memperingati St. Valentine yang mati dibunuh.

Terdapat juga pendapat lain yang mengaitkannya Valentine dengan pesta sambutan kaum Rom kuno sebelum kedatangan agama Kristian yang dinamakan Lupercalia. Lupercalia merupakan upacara penyucian diri yang berlangsung dari 13 hingga 18 Februari. Dua hari pertama mereka menyembah dewi cinta bagi kaum Rom kuno yang bernama Juno Februata. Pada hari ini para pemuda Rom memilih nama-nama gadis-gadis yang menjadi pilihan mereka lalu dimasukkan ke dalam sebuah kotak. Setiap pemuda tersebut kemudiannya akan mencabut nama tersebut dari dalam kotak itu secara rawak. Nama gadis yang tertera di dalam kertas tersebut akan menjadi pasangan yang akan menjadi objek hiburan seksnya selama setahun. Pada 15 Februari, mereka meminta perlindungan dewa Lupercalia daripada gangguan serigala. Pada hari ini mereka akan menyembelih seekor anjing dan kambing. Kemudian mereka akan memilih dua pemuda Rom yang dianggap paling gagah untuk menyapukan darah binatang tersebut ke badan mereka lalu mencucinya pula dengan susu. Setelah itu diadakan perarakan besar-besaran yang diketuai dua pemuda tersebut dan mereka berdua akan memukul orang ramai yang berada di laluan mereka dengan kulit binatang dan para wanita akan berebut-rebut menerima pukulan tersebut kerana mereka beranggapan ianya akan menambahkan kesuburan mereka.

Pendapat lain mengatakan Valentine ini dirayakan sempena kejatuhan Kerajaan Islam Andalusia di Sepanyol. St. Valentine merupakan individu yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu. Disebabkan sumbangan beliau itu, St. Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 merupakan tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.
Pendapat keempat pula menyatakan sambutan hari Valentine ini bersempena dengan sifat burung yang musim mengawan burung yang jatuh pada 14hb Februari. Ini merupakan pendapat tradisi orang Inggeris.

Ken Swiger dalam artikelnya Should Biblical Christians Observe It? pula menjelaskan, kata "Valentine" berasal daripada bahasa Latin yang bermaksud, "Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuat dan Maha Kuasa". Kata ini ditujukan kepada Nimroe dan Lupercus, tuhan orang Romawi".

Tanpa disedari, ketika kita meminta orang menjadi 'to be my Valentine', bermaksud kita meminta orang menjadi 'Sang Maha Kuasa'. Perbuatan ini jelas membawa kepada perbuatan syirik dengan menyamakan makhluk dengan Allah. Selain itu, ikon si Cupid (bayi bersayap dengan panah) yang sering digunakan semasa hari Valentine adalah putra Nimrod "the hunter" iaitu dewa matahari.

Semangat Valentine ini jelas bertentangan dengan simbol-simbol syirik yang hanya membawa kepada rosaknya akhlak remaja. Perbuatan meraikan hari Valentine ini sememangnya bercanggah dengan syariat Islam kerana ianya mempunyai unsur kepercayaan agama Kristian yang boleh merosakkan akhlak.

"Barangsiapa menyerupai satu kaum, maka dia termasuk golongan mereka." Hadis Direkodkan oleh Imam Abu Dawud.

Peniruan budaya barat ini yang jelas terpesong daripada akidah Islam ini salah di sisi agama Islam. Hal ini dijelaskan dalam firman Allah dalam Surah Al-Kafirun, ayat 1 hingga 6 yang bermaksud, "Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku."

Menyedihkan apabila terdapat segelintir pihak sanggup menaja majlis sambutan Hari Kekasih dan menjual barang-barang cenderahati bagi mempengaruhi remaja memperingati hari tersebut sehingga mengheret ke lembah makisat. Ironinya, remaja menganggap sambutan ini sebagai simbol kecintaan dan kasih sayang yang tidak berbelah bagi kepada pasangan. Islam melarang umatnya berlebih-lebihan dalam bercinta sehinggakan sanggup menyerahkan maruah kepada pasangan yang dicintainya. Sesungguhnya perbuatan ini juga bercanggah dengan syarak kerana ianya menyumbang kepada berlakunya perkara maksiat dan zina.

Firman Allah dalam Surah Al-Israa ayat 32 menjelaskan, "Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang membawa kepada kerosakan."

Sikap orang Islam terutamanya generasi muda berbangsa Melayu di Malaysia yang menyambut Hari Valentine hanya bertujuan untuk meniru budaya yang diambil dari barat. Bagi mereka budaya barat yang yang diamalkan mencerminkan corak hidup yang sesuai pada zaman yang serba moden ini. Maka, kita melihat generasi muda Melayu berebut-rebut mengamalkan gaya hidup orang barat seperti mentatu tubuh, mewarnakan rambut, memakai pakaian yang menjolok mata, mengamalkan pergaulan bebas, mengunjungi disko-disko yang dihidangkan minuman keras dan lain-lain lagi.

Islam sendiri memberi garis panduan yang jelas dan membenarkan hubungan kasih sayang sesama manusia dalam kerangka syariat. Hubungan kasih sayang kepada ibu bapa, keluarga, sahabat dan sesama masyarakat boleh diterapkan setiap hari bagi mendapat perlindungan dan rahmat daripada Allah



**jadik, pada kamu-kamu semua Terutama Yang Beragama ISLAM, xpayah la mau bagi bunge ke, choc ke, candle light dinner ke time tarikh 14/2 nih..

awat tarikh 15hb, 16hb or sebgainyer xleh bg ke??

jadik, same-same la kite sedar diri ape makna Valentine nih yee..

ehsan dari pts



Saturday, February 12, 2011

Bbq Party ;)

salam sume, hehe.. entri kali nih nk off topic pasal wedding saya okeh!.
entri kali nih mau cite ttg bbq yang saya dan mr S buat..
sempena "housewarming" la konon-konon..
hehe,tp xde la besar sgt pun.
just sedara-mara yg dekat2, kwn2 yg dekat2..
bajet jemputan pun dalm 30++ org mcm tuh la..
sbb xcukup bajet!.. Hahaha..
bkn xnk buat besar-besaran.. cume, lum masenyer lgik kot..
ti ade bajet, ade time, InsyaAllah saya dan mr S akan wat yang besar-besar punyer yee
**leh jemput blogger-blogger rite? hehe
ok! kejadian nih da basi pun..
ade la seminggu lebih berlaku nyer
kiteorg buat pun time mlm CNY..
bru skrg terpikir nk update.. haha.. leh plak mcm tuh kan?
xpe la.. janji adoo..
xmo cite panjang la..
layan kan aje la gambar-gambar yang tah ape-ape di tangkapnyer..
hehe




mr S gigih memotong ikan pari tuk bbQ


adik ipaQ gigih membakar ayam,ikan dll


nih jek menu kami.. sikit aje ka..
yang duk senduk mkanan tuk sepupu saye!


sempat gak tgk jiran seblh rumah main mercun!..
yang die pasang nih mcm tanglong laa..
kepercayaan dieorg, if lagik tinggi bende nih naik, lagik ongg laa

baru nak naikk

see

wah.. tinggii kan..kan..
besar punye ong!!


huhu.. itu aje kot gambar-gambarnyer..
xsempat saya nak ambiknyer... bz kau!

Friday, February 11, 2011

Gambar Canvas

Salam jumaat sume..
moga hari ii lebih baik dari hari-hari yang lalu
okeh, entri kali ini nak cerita serba sedikit about The Canvas..
sekarang da macam trend kan..
klu pergi wedding sape-sape, mesti ade gambar canvas sebagai peganti "Banner".. **terutama wedding b2b

yla.. bile pikir2 blik, klu buat banner, nnt xterpkai balik..
skrg sume brg naik..
jdik kena la jimat cermat..
pasal canvas nih, leh jimat cermat.. sebab ape?? sbb nnt gambar tuh kite boleh pkai balik kan..kan..
leh la letak kat dinding rumah baru nnt.. hehe
mcm tuh la saya pikir dlu..
mmg niat nak buat banner.. tp, mcm xbest la plak..
sbb dlu abang saya kawen pun buat banner..last2 banner tuh duk simpan jek dlm stor..
x pun, banner tuh dijadikan alas ape-ape.. huhu

haaa,ikutkan perancangan saya, saya nk buat frame gambar yang BESAR PUNYEE..
tp, ape kan daya, bajet saya tidak mencukupi tuk buat itu frame.. huhu
so, saya pun dpt idea dari b2b jugak.. tgk blog-blog.. jln sne sini..
dan saya ade terjumpe blog yang membuat canvas..
harganya pun not bad... (saya mampu memilikinyer)
huhu

bile dah ade gambar canvas, mesti la kena ade art stand kan..
fuh, art stand paling2 murah saya jumpe ade la dalam rm100++..
tapi mcm xberbaloi kalau saya beli..
sbb nak pkai hanya beberapa jam shj..
nak sewa, ngak tahu sapa yang nak sewa kan..
so, nasibla the perfect canvas nih pun ade jual art stand yang hanya rm40..
wow.. berbaloi-baloi kan..

jadik, pd sapa-sapa nak wat frame ke, canvas ke, rancang betul-btul dan pastikan bajet anda sgt-sgt mencukupi yee ;)

meh layan cth gambar canvas yang saya tempah
tadaaaa






p/s: tq buat the perfect canvas sbb merealisasikan impian saya nk ade canvas mcm nih..
yeee.. leh gantung kat umah pasni kan.. ;)
pd sapa-sapa nak tempah, p lawat blog dieorg yee.. ;)

Thursday, February 10, 2011

The Hantaran

wit wit..
salam hari khamis..
ye ye, sok jumaat.. pas tuh sabtu & ahad.. cuti-cuti duk umah je kot!. hehe ade kot-kot plok
hehe
selamat pagi sume? da sarapan dah?
hope sume da kenyang ye..
sy pun da kenyang nih.. bru je pas sarapan.. ;)
okeh, entri kali nih mau cite pasal "The Hantaran"
hantaran nih sume sy DIY wif my m'cik kesygan sy..
tq m'cik sbb tlg deco bunge-bunge nih yee ;)
jom2 kite tgk gambarnyerr

Hantaran dari pengantin perempuan ke pengantin lelaki yee ;)
Hantaran dari pengantin lelaki ke pengantin perempuan sila tgk post ini
sbb sy x DIY the hantaran itu.. hehe ;)
oke-oke, jgn buang mase, jom cuci mata jek la yee ;)
Tema : Oren+Grey ( sbb baju ala-ala soft gold kan.. ;)


Sejadah

Tuala

sate tipu ;)
(yang nih sy deco ;).. mcm sate rite? tp bukan pun.. hehe ;) )

Minyak Wangi

Kasut

Jam Tangan Khas buat my Hubby

Baju Kemeja

cupcakes from my MOM
puzie gee ent

Seluar Jeans

Mini Drum
ingat lgik x entri ini

Tali Pinggang


The Hantaran..............


sgt-sgt puas hati sbb DIY sendiri kan..kan..
so, sape-sape nak tempah dr sy pun boleh..
hehe, promote-promote ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

There was an error in this gadget